همه چیز ابتدا از سیارهی ناهید شروع شد
در اصل، عناوین «ستارهی صبحگاهی» و «ستارهی شامگاهی» تنها برای نورانیترین سیاره یعنی سیارهی زهره(ناهید) به کار میرفت.سیارهی زهره بسیار درخشانتر از ستارههای حقیقی آسمان بوده، چشمک نمیزند بلکه با نوری ثابت و نقرهفام نورافشانی میکند. رصدگران باستانی که به حرکت ناهید نسبت به ستارگان پسزمینهاش( هنگام صبح در افق شرقی و هنگام غروب در افق غربی بود) پی برده بودند، خیلی زود متوجه سیار بودن این سیاره شدند. نیکولاس کامیل فلاماریون، ستارهشناس فرانسوی در اواخر قرن ۱۹ و اوایل قرن ۲۰ از سیارهی زهره با نام «ستارهی شبان(چوپان)» یاد میکرد، خود من(نویسنده) سیارهی ناهید را «نور شبِ آسمان» مینامم. حال، اگر تنها ناهید را در نظر بگیریم، فهم ریشهی عناوین ستارهی صبحگاهی و ستارهی شامگاهی آسانتر میشود.
البته، ناهید تنها سیارهی سیار در آسمان نیست، چهار سیارهی دیگر نیز قابل مشاهده با چشم غیرمسلح هستند(پنج سیاره، اگر اورانوس را هم که در شب های صاف و تاریک به سختی دیده میشود حساب کنیم). اما تفاوت این است که، با استثنا قائل شدن برای سیارهی مشتری و در اوقات خاصی نیز سیارهی مریخ، هیچ سیارهی دیگری رفتار ناهید را از خود نشان نمیدهد. گرچه، از زمانی به بعد عناوین ذکر شده به صورت جمع مورد استفاده قرار گرفتند تا چهار سیارهی دیگر نیز با عناوین «ستارگان صبحگاهی» و «ستارگان شامگاهی» شناخته شوند.
تفاوت میان این دو اصطلاح بسیار دقیق است. برای مثال، طلوع در مشرق میان ساعات ۱۹:۳۰ و ۲۰:۳۰ به وقت محلی متعلق به سیارهی مشتری میباشد. این سیاره بین ساعات ۰۱:۳۰ تا ۰۲:۳۰ بامداد به اوج ارتفاع خود در آسمان جنوبی رسیده و هنگام پایین رفتن در افق غربی هنگام سپیدهدم همچنان قابل مشاهده است. بنابراین این سیارهی غولپیکر در طول شب در موقعیت خوبی برای رصد قرار داشته و میتوان تغییرات نوارهای ابری و چهار قمر آن را مشاهده کرد.
حال که مشتری برای بیشتر ساعات شب بالای افق میباشد واجد شرایط برای دارا بودن عنوان «ستارهی شامگاهی» است، گرچه دقیقا به همین علت نیز میتوان به آن عنوان «ستارهی صبحگاهی» را داد.
سیارهی بعدی که میتوان مشاهده کرد مریخ است که پس از ساعت ۰۰:۳۰ به وقت محلی طلوع میکند و هنگام طلوع خورشید در حال عبور از نصفالنهار جنوبی میباشد. بنابراین سیارهی سرخ باید یک ستارهی صبحگاهی باشد.
برای سیارات عطارد و زهره هیچگاه چنین ابهامی وجود ندارد، زیرا سیارات ذکر شده هیچموقع در آسمان فاصلهی چندان زیادی از خورشید نمیگیرند. در حقیقت، در دوران پیش از ظهور مسیح، این دو سیاره دو هویت -دو اسم- داشتند، زیرا هنوز این موضوع درک نشده بود که این سیارات به نوبت و بصورت متناوب در طرفین خورشید ظاهر میشوند. عطارد هنگامی که بعنوان یک ستارهی صبحگاهی میدرخشید با نام آپولو و زمانی که در آسمان شامگاهی ظاهر میگشت با نام عطارد(Mercury) خوانده میشد. سیارهی زهره هنگام صبح با نام Phosphorus و هنگام شب به نام Hesperus خوانده میشد. باید از جناب فیثاغورث تشکر کنیم که حوالی قرن ۵ پیش از میلاد متوجه شد که فسفروس و هسپروس در حقیقت یکی هستند.
به علت اینکه سیارات عطارد و زهره در مدار نزدیکتری نسبت به مدار زمین به دور خورشید میگردند، این سیارات با عنوان « سیارات داخلی» شناخته میشوند. کشیدگی به زاویه میان خورشید و سیاره آنطور که از زمین قابل مشاهده است گفته میشود. هنگامی که عطارد یا زهره کشیدگی غربی با خورشید دارد، ستارهی صبحگاهی بوده و زمانی که کشیدگی شرقی دارد ستارهی شامگاهی میباشد.
عبور در مقابله
این قانون برای سیاراتی که دورتر از مدار زمین به دور خورشید میگردند نیز صادق است، این سیارات که مریخ، مشتری و زحل هستند «سیارات خارجی» نامیده میشوند. هنگامی که یک سیارهی خارجی با خورشید در محل یکسانی از آسمان قرار دارد یعنی در مقارنه است. زمانی که یک سیاره خارجی دقیقا مقابل خورشید در آسمان قرار گرفته- یعنی هنگامی که زمین و یک سیارهی خارجی هرکدام در یک طرف خورشید قرار دارند ولی هرسه در یک خط هستند- آن سیاره یک ستارهی صبحگاهی نامیده میشود. در زمان مقابله، سیارهی مورد نظر هنگام غروب خورشید طلوع کرده و زمانی که خورشید طلوع میکند غروب مینماید. از آن زمان به بعد، هنگامی که روز تمام میشود این سیاره طلوع کرده یا از قبل در آسمان حضور دارد و یک ستارهی شامگاهی نامیده میشود.
بنابراین، اگر با این نامگذاری جلوتر برویم، سیارهی زحل در تاریخ ۳ ژوئن- ۱۴خرداد ۱۳۹۵ و سیاره مشتری در تاریخهای ۸ مارس- ۱۸ اسفند و ۲۲ مه- ۲ خرداد ۱۳۹۵ وارد مقابله شده و ستارهی شامگاهی میشوند با اینکه قبلا گفتیم سیارات مشتری، مریخ و زحل پیش از تاریخ مقابلهشان هنگام شب نیز در آسمان قابل مشاهده هستند اما تا آن زمان، تمام این سیارات ستارگان صبحگاهی نامیده میشوند.